Angst en depressie


12 May
12May


Volgens de media hebben mensen de laatste tijd veel meer last van angst en depressie en naar mate de social distancing langer duurt zal dat alleen maar toenemen. De corona-crisis zorgt ervoor dat de mensen die al last hebben van een psychische ziekte minder goed begeleid worden en daardoor sneller terugvallen en klachten verergeren. Voor deze mensen is het essentieel om goed geholpen te worden door een arts of therapeut. Voor mensen die last hebben van mildere vormen van angst of sombere gedachten heb ik wat tips om deze onder controle te krijgen.

Waar ben je bang voor? Om zelf ziek te worden? Voor de dood? Dat je naasten ziek worden? Om je werk te verliezen? Dat de wereld niet meer ‘normaal’ wordt? Relativeer. Volg je de regels van het RIVM, dus voldoende afstand, handen wassen, binnen blijven ed? Eet je gezond? Dan is er niets anders dan je kunt doen om ziekte te voorkomen. Het heeft dan ook geen nut om je hier druk over te maken. Hetzelfde geldt voor je naasten, houden zij zich ook aan de regels. Ja, laat het los. Je hebt er verder geen invloed op.Iedereen heeft het op dit moment zwaar, het is onzeker hoe het zich gaat ontwikkelen ook qua werk. Probeer te doen wat je kunt doen en niet te veel stil te staan met wat als. Dat weet je niet. Doe zuinig zodat je een buffer hebt en eventuele kosten kunt opvangen. Heb je nu geen werk? Wees creatief, denk na over wat je zou willen doen en bereiken. Voor elke deur die dicht gaat gaat er een open. Andere mensen zijn ook bereid om je te helpen, dus vraag om hulp!

Beweging, frisse lucht en groen helpt je om je hoofd leeg te maken. Reserveer dat lege hoofd voor leuke gedachten: een mooie herinnering aan een vakantie of iets waar je je op verheugd (boek, taartje, DIY project, ...).

Wil je weten welke voedingsmiddelen je kunt eten om je stemming te verbeteren? In mijn boek Happy recipe in het hoofdstuk Comfort food kun je een lijstje vinden.

12Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.