Haaruitval, hormonen en vitaminen


02 Jun
02JunHet mooiste aan mijzelf vond ik altijd mijn haar. Vond, want een paar maanden nadat ik de diagnose van mijn bijnierziekte kreeg en gestart was met medicatie begon het uit te vallen. Met bossen tegelijk. Toen stopte het om een paar maanden later opnieuw te beginnen. Ik zat letterlijk met mijn handen in het haar. Wat was de oorzaak? De ziekte zelf? De medicijnen? Een vitaminen tekort? Of de eczeem op mijn hoofdhuid? Dat kreeg ik er als bonus bij.

Ik heb van alles geprobeerd en de gouden tip heb ik nog niet, dus mocht je die hebben dan hoor ik dat heel erg graag! Heb jij ook last van haaruitval? Ik heb een checklist voor je gemaakt die je kan helpen naar het zoeken van de oorzaak en oplossing. 

Er bestaan verschillende soorten haaruitval. Pleksgewijs duidt vaak op een haar (of huid) aandoening, ga hiervoor altijd naar de huisarts of dermatoloog. 
Is de haaruitval diffuus, dus over je gehele hoofd aanwezig en houdt het langer aan dan 6-8 weken dan zijn er een aantal dingen die je kunt checken. 1. Vitaminen. Krijg je genoeg voedingsstoffen binnen? Met name b-vitaminen en zink zijn goed voor je haar. 2. Ben je onlangs veel afgevallen? Dit kan stress geven op je lichaam waardoor je meer haaruitval kunt krijgen. Meestal stopt dit vanzelf. 3. Is er een hormonale verandering? Vrouwen die net bevallen zijn verliezen veel haar omdat ze tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen hun haren juist vast gehouden hebben. Na de bevalling daalt die hormoonspiegel waar je haarcyclus dus op reageert. 

Ook de menopauze kan invloed hebben. Door het dalen van het hormoon oestrogeen is er meer mannelijk   hormoon aanwezig, dit zorgt voor haaruitval. 

Heb je nog andere klachten zoals moeilijk gewicht kunnen verliezen, stemmingswisselingen en vermoeidheid? Laat je schildklierwaarden door de huisarts checken. Als je schildklier niet goed werkt kan dat voor haaruitval zorgen. 4. Ben je onlangs flink ziek geweest, heb je een operatie ondergaan of een heel stressvolle periode gehad? Dit zijn flinke stressfactoren waardoor je haar meer uit kan vallen dan anders. Als je weer hersteld bent dan stopt het en groeit je haar vanzelf terug. De meeste oorzaken van haaruitval zijn dus te achterhalen en onschuldig. Dit neemt niet weg dat je er enorm onzeker van kan worden. En verdrietig. Bij mij groeit het steeds weer terug maar valt ook weer uit. Zo frustrerend. Ik heb de hele checklist gehad. Geen tekorten, mijn haar glanst en is niet dof. Wel heel veel operaties maar heel gek zelfs na een operatie van 13 uur viel het niet zoveel uit als nu. Het enige dat overblijft zijn mijn bijnieren en die waardes zijn lastig stabiel te krijgen. 

Heb jij ook last van haaruitval en wil je verhaal delen? Heb je tips? Ik hoor het heel graag want er wordt nog veel te weinig over gesproken of te makkelijk over gedaan en dat is jammer, we moeten elkaar juist steunen!

12Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.