De making of Happy recipe


09 Jun
09Jun

Een boek. Het verhaal, de illustraties of foto’s, de vormgeving het is alsof het er in een keer was. Nu lijkt dat ook zo want de tijd is supersnel gegaan, maar het maken van een boek is een heel proces,  ben je nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat, lees dan snel verder.1. Concept:
Ik begin altijd met een concept. Op een A4-tje schrijf ik het idee, een werktitel, wat ik ermee wil bereiken en wie mijn doelgroep is. Vaak maak ik een sfeerbeeld, een voorbeeld van de cover en binnenwerk om het concept gevoel te geven.

2. Uitgever zoeken:
Je kunt er voor kiezen om je boek zelf uit te geven maar ik werk liever met een uitgeverij samen, zij hebben de expertise om het hele proces te begeleiden en feedback is heel fijn als je lang aan iets werkt. Mijn concept, of in het geval van een prentenboek het hele boek, stuur ik op naar een uitgeverij die aansluit op mijn stijl, doelgroep en het soort boek dat ik wil gaan maken.

3. Groen licht:
Hoera groen licht! Ik mag beginnen. Voor Happy recipe volgde ik tijdens het schrijven van het concept een opleiding tot voedingsdeskundige zodat ik zeker wist dat alles dat ik door de jaren heen geleerd had ook klopte, en ik vind het gewoon superleuk om te leren dus je doet me geen groter plezier dan met een cursus, boek of opleiding waar ik iets van op kan steken.

4. Schrijven en recepten ontwikkelen:
Het schrijven van het boek en het ontwikkelen van recepten heb ik gelijktijdig gedaan. Ik kook en bak op gevoel dus had geen receptenboek liggen dat ik over kon nemen. Ik bedenk welke smaken bij elkaar passen, schrijf op wat ik nodig heb en ongeveer hoeveel. Dan ga ik de keuken in, weeg alles af en terplekke herschrijf ik het recept. Soms lukt het in een keer, soms moet het meerdere keren over omdat het net niet luchtig genoeg is, te weinig kruiden bevat of gewoon niet lekker smaakt.

5. Fotografie:
Bij veel boeken wordt de tekst, styling, fotografie en vormgeving door verschillende mensen gedaan. Ik ben een soort alles-in-een en het voordeel daarvan is, is dat het boek een stijl heeft, alles klopt en matcht van het serviesgoed tot de manier van fotograferen, het lettertype en schrijfstijl.

Ik heb geen fotostudio, ik gebruik het servies uit mijn kast en de eettafel, een houten kist of wat losse planken als achtergrond. Ik beweeg mee met het licht, liefst daglicht en that’s it. Geen ingewikkelde sets of hele dure apparatuur, zo werk ik het liefst.

6. Vormgeving:
Als alle tekst klaar is gaat het naar de redacteur. Hij of zij kijkt het na op stijl- en tikfouten en geeft aanwijzingen als iets niet helemaal duidelijk is. Als de tekst ‘schoon’ is kan ik gaan opmaken. Meestal maak ik eerst een proefopmaak van een paar pagina’s en bespreek ik dit met de uitgeverij. Is het goed leesbaar? Niet te vol/leeg?
Ik maak de illustraties, voeg foto’s toe en zorg dat ik binnen het aantal vastgestelde hoeveelheid pagina’s blijf.

7. Afronden:
Als de vormgeving klaar is gaat het terug naar de uitgeverij waar we samen meestal in 3 rondes alle laatste foutjes eruit halen. Daarna maak ik een bestand dat naar de drukker gaat en een paar weken later ligt er een compleet boek in mijn handen, een proces dat in het geval van Happy recipe 6 maanden heeft geduurd.

8. De wereld in:
Het is superspannend om hetgeen dat je vanuit je hart hebt gemaakt de wereld in sturen. Wat zouden mensen er van vinden? Hebben ze iets aan het boek?
Ik zou dat heel graag willen horen, dat geeft mij de inspiratie om door te gaan en ik weet gelijk wat jullie leuk/lekker vinden en weet ik waar ik mee door moet gaan en vaker moet posten, maken of delen. Laat je een berichtje achter? Of een DM?

12Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.