Happy recipe Doen opdrachten


02 Jun
02JunHet mooiste aan mijzelf vond ik altijd mijn haar. Vond, want een paar maanden nadat ik de diagnose van mijn bijnierziekte kreeg en gestart was met medicatie begon het uit te vallen. Met bossen tegelijk. Toen stopte het om een paar maanden later opnieuw te beginnen. Ik zat letterlijk met mijn handen in het haar. Wat was de oorzaak? De ziekte zelf? De medicijnen? Een vitaminen tekort? Of de eczeem op mijn hoofdhuid? Dat kreeg ik er als bonus bij.

Ik heb van alles geprobeerd en de gouden tip heb ik nog niet, dus mocht je die hebben dan hoor ik dat heel erg graag! Heb jij ook last van haaruitval? Ik heb een checklist voor je gemaakt die je kan helpen naar het zoeken van de oorzaak en oplossing. 

Er bestaan verschillende soorten haaruitval. Pleksgewijs duidt vaak op een haar (of huid) aandoening, ga hiervoor altijd naar de huisarts of dermatoloog. 
Is de haaruitval diffuus, dus over je gehele hoofd aanwezig en houdt het langer aan dan 6-8 weken dan zijn er een aantal dingen die je kunt checken. 1. Vitaminen. Krijg je genoeg voedingsstoffen binnen? Met name b-vitaminen en zink zijn goed voor je haar. 2. Ben je onlangs veel afgevallen? Dit kan stress geven op je lichaam waardoor je meer haaruitval kunt krijgen. Meestal stopt dit vanzelf. 3. Is er een hormonale verandering? Vrouwen die net bevallen zijn verliezen veel haar omdat ze tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen hun haren juist vast gehouden hebben. Na de bevalling daalt die hormoonspiegel waar je haarcyclus dus op reageert. 

Ook de menopauze kan invloed hebben. Door het dalen van het hormoon oestrogeen is er meer mannelijk   hormoon aanwezig, dit zorgt voor haaruitval. 

Heb je nog andere klachten zoals moeilijk gewicht kunnen verliezen, stemmingswisselingen en vermoeidheid? Laat je schildklierwaarden door de huisarts checken. Als je schildklier niet goed werkt kan dat voor haaruitval zorgen. 4. Ben je onlangs flink ziek geweest, heb je een operatie ondergaan of een heel stressvolle periode gehad? Dit zijn flinke stressfactoren waardoor je haar meer uit kan vallen dan anders. Als je weer hersteld bent dan stopt het en groeit je haar vanzelf terug. De meeste oorzaken van haaruitval zijn dus te achterhalen en onschuldig. Dit neemt niet weg dat je er enorm onzeker van kan worden. En verdrietig. Bij mij groeit het steeds weer terug maar valt ook weer uit. Zo frustrerend. Ik heb de hele checklist gehad. Geen tekorten, mijn haar glanst en is niet dof. Wel heel veel operaties maar heel gek zelfs na een operatie van 13 uur viel het niet zoveel uit als nu. Het enige dat overblijft zijn mijn bijnieren en die waardes zijn lastig stabiel te krijgen. 

Heb jij ook last van haaruitval en wil je verhaal delen? Heb je tips? Ik hoor het heel graag want er wordt nog veel te weinig over gesproken of te makkelijk over gedaan en dat is jammer, we moeten elkaar juist steunen!


Sorry geen geweldig verhaal over dat ik vroeger 20 kilo zwaarder was en ben afgevallen met dieet X (het is dan ook dezelfde foto ;)), maar een steuntje in de rug voor al die mensen die willen afvallen maar waar bij het moeizaam gaat of niet lukt.

Ten eerste het ligt niet aan jou! Dieet X kan voor de buurvrouw heel goed werken maar jij valt er geen gram van af. Heel simpel: ieder lichaam is anders en reageert anders op omgeving en voeding. Stress, aanleg/genen, stofwisseling, een verstoring van de hormoonbalans zijn allemaal factoren die ervoor zorgen dat je hongergevoel toenoemt, je verzadiging trager reageert, je meer vet opslaat en dit minder makkelijk kwijt raakt.

Het meest belangrijkste is dat je gezond bent. Zijn je waardes (oa schildklier, cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker) in orde? Heel fijn! Dan je mindset, wees blij met je lichaam. Vaak denken mensen dat ze gelukkiger zijn als ze slank zijn, maar geloof me slanke mensen zijn niet altijd vrolijk en dartelen niet door het leven.
Denk bij alles dat je eet dus niet oh jee dit is slecht voor me, maar eet iets met aandacht op en geniet ervan!

Is je mindset goed dan ben je een stuk sterker en kun je stapje voor stapje de dingen introduceren die voor jou belangrijk zijn. Gezonde voeding, stress vermindering en ... In mijn boek Happy recipe leer ik je hoe makkelijk het is om gezonder te gaan eten en het verminderen van stress kan ook met oefeningen die maar 10 minuten per dag kosten. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Doordat je heel langzaam deze dingen toepast wordt het een gewoonte, een gewoonte die ervoor zorgt dat je gewicht stabieler wordt, je meer energie krijgt en je lekkerder in je vel zit.

Happy recipe bestel je hier: https://www.thema.nl/boek-happy-recipe/

Ik kan af en toe heel onzeker zijn over mijn werk. Zijn mijn tekeningen wel goed genoeg? Vinden jullie mijn boeken wel leuk? Worden jullie wel happy & healthy van Happy recipe en koopt er straks iemand mijn boek? Waarom heb ik zo weinig volgers op social media? Wat doe ik verkeerd? Herkenbaar? Dit zijn allemaal twijfels die stress opleveren en stress kunnen we juist niet gebruiken.Kortom, niet altijd makkelijk, maar pas je mindset aan!

Meestal neem ik een dag om te balen. Dat mag, daarna probeer ik mijn gedachten weer om te buigen.Wat anderen van mij denken? Tja dat weet je niet en daar kom je ook nooit voor 100% achter. Heeft het dan zin om je je hier druk over te maken? Nee.

Anderen zijn beter dan ik: Klopt, er zijn ook mensen die slechter tekenen/schrijven/fotograferen. Dat zal altijd zo blijven. Het belangrijkste is mijn doel: mensen blij en gezond maken met mijn werk. Daar word ik zelf weer blij van. Win-win!

Volgers: Voor wie heb ik mijn IG account? Voor mijzelf als portfolio-dagboek zodat ik kan zien of ik groei in stijlen, inhoud en uitwerking. Als jij het leuk vind om deze ontwikkeling ook te zien, superleuk! Denk je laat ‘nee, laat maar ik volg liever iemand anders’, ook prima. Ik kan er weinig aan veranderen en kan niemand dwingen dus waarom zou ik me hier druk over maken?

Onzeker over je uiterlijk?Ja, het lijkt wel of iedereen tegenwoordig selfies post ...nou ik niet. Mijn haar zit niet goed, ik heb pigmentvlekken in mijn gezicht en soms wat vocht door de medicatie. Er is altijd wel wat. Zonde van mijn energie ik weet het en weet ook dat een goedwerkend lichaam met voldoende energie veel belangrijker is. Ben je gezond? Koester dat. Je lichaam doet het helemaal vanzelf, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Nou ja wat gezonde voeding en beweging... Heb je ook een ziekte of handicap? Probeer te kijken wat je wel kunt. Wees daar extra blij mee.

Waar ben jij onzeker over? Hoe voelt dat? Wat doe jij er aan om je beter te voelen? Post het hier.


Volgens de media hebben mensen de laatste tijd veel meer last van angst en depressie en naar mate de social distancing langer duurt zal dat alleen maar toenemen. De corona-crisis zorgt ervoor dat de mensen die al last hebben van een psychische ziekte minder goed begeleid worden en daardoor sneller terugvallen en klachten verergeren. Voor deze mensen is het essentieel om goed geholpen te worden door een arts of therapeut. Voor mensen die last hebben van mildere vormen van angst of sombere gedachten heb ik wat tips om deze onder controle te krijgen.

Waar ben je bang voor? Om zelf ziek te worden? Voor de dood? Dat je naasten ziek worden? Om je werk te verliezen? Dat de wereld niet meer ‘normaal’ wordt? Relativeer. Volg je de regels van het RIVM, dus voldoende afstand, handen wassen, binnen blijven ed? Eet je gezond? Dan is er niets anders dan je kunt doen om ziekte te voorkomen. Het heeft dan ook geen nut om je hier druk over te maken. Hetzelfde geldt voor je naasten, houden zij zich ook aan de regels. Ja, laat het los. Je hebt er verder geen invloed op.Iedereen heeft het op dit moment zwaar, het is onzeker hoe het zich gaat ontwikkelen ook qua werk. Probeer te doen wat je kunt doen en niet te veel stil te staan met wat als. Dat weet je niet. Doe zuinig zodat je een buffer hebt en eventuele kosten kunt opvangen. Heb je nu geen werk? Wees creatief, denk na over wat je zou willen doen en bereiken. Voor elke deur die dicht gaat gaat er een open. Andere mensen zijn ook bereid om je te helpen, dus vraag om hulp!

Beweging, frisse lucht en groen helpt je om je hoofd leeg te maken. Reserveer dat lege hoofd voor leuke gedachten: een mooie herinnering aan een vakantie of iets waar je je op verheugd (boek, taartje, DIY project, ...).

Wil je weten welke voedingsmiddelen je kunt eten om je stemming te verbeteren? In mijn boek Happy recipe in het hoofdstuk Comfort food kun je een lijstje vinden.


We werken met z’n allen al weer een tijdje thuis. Lukt dat een beetje? Ben je juist productiever of komt er niets uit je handen en kun je wel wat tips gebruiken?

Ik heb nog nooit ergens anders gewerkt dan thuis en wat voor mij werkt is rust, regelmaat en structuur.

Rust: Zorg dat je werkplek opgeruimd is. Rommel leidt af. Kinderen aan tafel? Help deze eerst en maak er een spelletje van wie het stilst zijn werk kan doen. Hang hier een beloning aan in de vorm van iets leuks samen doen als ieder zijn werk af heeft.

Regelmaat: Stel vaste werktijden op en houd je hieraan. Ga dus niet tussendoor de was doen, stofzuigen of een boodschap, dat doe je ook niet als je op je werk zit. Kijk ook niet op social media en stel telefoontjes naar familie/vrienden uit tot na ‘werktijd’. Een keertje iets in de avond afmaken is niet erg maar doe het niet te vaak. Je hebt ook rust nodig.

Structuur: Maak een werkindeling. Elke ochtend werk ik aan lopende projecten: ik maak illustraties, geef boeken vorm en zoek foto’s uit. 1 project per dag, niet door elkaar want door het schakelen ga je fouten maken. Daarna heb ik een lange (slaap en rust) pauze en in de middag bedenk ik concepten voor nieuwe boeken, schrijf ik, ontwikkel ik recepten en test die uit of maak ik schetsen. Door een vaste indeling weet ik wat ik ga doen, dit levert minder stress op. De wisseling tussen de ochtend en middag zorgt bij mij voor meer creativiteit en ik ben scherper dan dat ik de hele dag aan hetzelfde zou werken. Natuurlijk is dit voor iedereen anders dus kijk waar jij je prettig bij voelt.Geduld

Volle wachtkamers, wachten op operaties en behandelingen, wachten op herstel (een zenuw groeit 1 mm per dag en het heeft me 4 jaar gekost om een beetje beter ingesteld te raken op mijn medicatie). Wachten op … brengt onzekerheid met zich mee. Je weet immers niet hoelang het nog gaat duren. In deze corona-tijd moet iedereen geduld hebben. Dat is best lastig, maar onthoud: iedereen zit in hetzelfde schuitje. Hoe heb ik geleerd om geduld te hebben?

Dat ging net van de een op andere dag. Geduld kost tijd. Tijd zorgt ervoor dat je je grenzen gaat verleggen. Pijn is hetzelfde maar ervaar je na een tijd als minder. Het wordt normaal. Net als die 1,5 m afstand houden. Je leert vanzelf blij te zijn met kleine dingen. Trots zijn op hetgeen wat je bereikt hebt. Stel jezelf een doel. Dat zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je iets niet voor niets doet. In mijn geval hoop ik dat ik door mijn ervaringen mensen kan helpen. Mijn ziekte en het hele traject dat ik afgelegd heb voelt hierdoor als waardevol. 

In deze corona-tijd is het doel om ervoor te zorgen dat we met zijn allen gezond blijven, de ziekenhuizen meer lucht krijgen en andere patiënten weer geholpen kunnen worden. Daar draag jij aan mee. Denk daar aan als je geduld een beetje op is. Zoek afleiding, doe iets voor een ander, start een nieuwe hobby. Geduld kun je beter opbrengen als je het stapje voor stapje doet. Niet te ver vooruit kijken. Leef met de dag!

12Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.